top of page
logotipo Optica Visió

Astigmatisme

Ull astigmàtic i la seva correcció amb lent tòrica

L´astigmatisme és un defecte refractiu en el qual la imatge es forma en dos focus diferents. Això és degut al fet que la curvatura de la còrnia o del cristal-lí no és simètrica . Molts cops també va acompanyat d´hipermetropia o miopia.

Els símptomes típics són visió borrosa a totes les distàncies, fatiga  o mal de cap. Quan l´astigmatisme és de poca quantia, no hi solen haver molèsties, però en èpoques de molta feina o stress, llavors pot manifestar-se en forma de malestar i visió poc nítida, fluctuant.

La seva quantia sol ser força invariable durant la vida. No sol augmentar. A les persones que porten ulleres, se sol incrementar la graduació a poc a poc per tal d´evitar marejos o que el terra es mogui. En joves adolescents que els hi apareguin astigmatismes elevats s´ha de sospitar de queratocon (la còrnia es bomba d´una manera molt marcada). En gent de la tercera edat, quan comença a augmentar sol estar relacionat amb l´aparició de cataractes.

L´astigmatisme se sol compensar amb ulleres, lents de contacte, orto-k (són unes lentes de contacte especials que aplanen la còrnia) o cirurgia.

bottom of page