logotipo Optica Visió

Geometria de les lents

Lents esfèriques: són lents amb una curvatura esfèrica en tota la seva superfície. Són fàcils de fabricar. Donen una molt bona qualitat d´imatge, però en graduacions altes apareixen certes distorsions òptiques i són més gruixudes que altres geometries.

Lents asfèriques: són lents amb una curvatura frontal que va aplanant-se a mesura que ens allunyem del centre. Sol anar combinat amb índexs de refracció alts per tal d´aconseguir lents més estètiques. És especialment recomanable en potències altes. En potències i diàmetres grans, donen camps de visió més amplis a causa d´una millor qualitat d´imatge en la perifèria. Un altre avantatge és que redueixen l´efecte de minificació de les lents negatives o de magnificació de les lents positives sobre la imatge dels ulls de qui porta ulleres.

Lents atòriques: cada superfície d´una lent minimitza les aberracions per a una potència determinada. Quan hi ha hipermetropia o miopia només hi ha una graduació. Quan hi ha astigmatisme, especialment si és elevat, hi ha dos valors diferents. Llavors, si s´optimitza per una graduació no es pot fer per l´altra. La geometria atòrica s´aconsegueix mitjançant dues potències asfèriques diferents en la mateixa superfície. El resultat és una lent amb un camp de visió nítid molt més ample. Fins fa poc, no s´han pogut fabricar.

Lents free-form: les lents d´ús general, primer es fabriquen en semi-acabats. La cara anterior és fixe per un rang de potències i a la cara posterior s´hi acaba de donar la potència necessària. Es talla una superfície esfèrica (per a miopia o hipermetropia) o tòrica (quan hi ha astigmatisme hi ha dos radis de curvatura esfèrics). Les eines de tall són esfèriques.

Amb les lents free-form, les eines de tall són punt a punt, és a dir, no hi ha cap limitació a l´hora de tallar una superfície. Podem personalitzar les lents segons la graduació exacta, les característiques de la muntura i les mesures facials. Hi total llibertat en tallar superfícies esfèriques, tòriques, asfèriques, atòriques i el que considerem sense cap limitació. Es pot configurar la superfície anterior i posterior per tal que entre elles anul-lin les aberracions de les lents.

En definitiva, no hi ha límits per tal d´aconseguir lents amb camps visuals amplis i nítids amb visió d´alta definició.