logotipo Optica Visió

Lents de contacte pel control de la miopia

La miopia s'ha convertit en l'error refractiu més habitual a tot el món. Al món occidental, s'està arribant a un 40% de la població jove i en certs països asiàtics fins i tot per sobre del 80%. La miopia no és només un problema de desenfocament. En miopies altes, hi ha més risc de cataractes, glaucoma o problemes de retina.

 

No és estrany, doncs, que hi hagi molta investigació sobre com evitar la seva aparició o disminuir la seva quantia. En el seu origen hi ha factors genètics, però també ambientals. La genètica és relativament estable. Els hàbits de vida han canviat molt en els últims anys. Hi ha molta més lectura, més ordinador, tablet i mòbil i més temps en interiors.

 

En els últims anys, s'ha ressaltat molt el paper de la llum solar. Com més temps estiguin els nens a l'exterior, menys miopia poden desenvolupar. Ara es creu que aquest ha estat el factor més important que ha canviat més en els últims temps.

 

Però, com la vida que portem és bàsicament en interiors s'han buscat altres vies. L'atropina és un medicament que instil-lat a dosis molt baixes ha demostrat que és molt efectiu en evitar el progrés de la miopia. Com que no se sap els seus efectes a llarg termini i també, pels seus efectes secundaris de visió borrosa i fotofòbia, no s'ha arribat a aplicar (només en investigació).

 

També, s'ha provat de graduar les ulleres amb una mica menys de miopia, però actualment es desaconsella totalment perquè s'ha demostrat que no funciona.

 

Les lents de contacte normals o els vidres de les ulleres enfoquen la imatge exactament sobre la retina, d'aquesta manera es veu una imatge nítida. Com la retina no és plana, sinó corbada en la seva perifèria, en aquesta zona la imatge queda enfocada per darrere. S'ha descobert que els ulls utilitzen el desenfocament perifèric per iniciar el senyal d'increment de la miopia.

 

S'han desenvolupat unes lents de contacte toves amb un disseny especial a la perifèria per evitar aquest desenfocament perifèric per darrere de la retina. Les lents de contacte semirígides d'orto-k també aconsegueixen fer el mateix, però modelant la còrnia. Els estudis clínics mostren una reducció mitjana de l´incremenent de la miopia elevada

Imatge amb desenfoc perifèric hipermetròpic

El desenfocament perifèric per darrere de la retina causa el senyal inicial per incrementar la miopia

Imatge amb desenfoc perifèric miòpic

El desenfocament perifèric per davant de la retina no inicia un procés de miopització