logotipo Optica Visió

Orto-k

La orto-k és una tècnica en la qual es porten de nit unes lents de contacte semirígides. Aquestes provoquen un canvi temporal en la curvatura de la còrnia. L´efecte buscat és que durant el dia la persona vegi nítid sense necessitat d´ulleres o lents de contacte.

Es va començar a estudiar a principis dels anys 60 del segle passat, però quan més força ha agafat ha estat a partir dels anys 90, en que es van inventar els dissenys de geometria inversa (l´efecte desitjat s´aconsegueix en pocs dies) i que combinats amb materials d´alta permeabilitat a l´oxigen ha permès realitzar l´ortoqueratologia nocturna amb seguretat.

S´ha utilitzat molt en miops, però ara han aparegut dissenys per a persones amb hipermetropia, astigmatisme o fins i tot, amb vista cansada. També, és molt apreciat per esportistes, per a ocupacions en les quals hi ha molta pols o inclús per aquells que presenten sequedat ocular i ja no poden usar les lents de contacte habituals.

És un mètode reversible. Quan s´abandonen, al cap de pocs dies es retorna a l´estat refractiu original. 

En els últims anys, s´ha descobert que en aquells miops joves, que estan incrementant la seva miopia, l´orto-k serveix per controlar aquest augment. En molts casos, la reducció de l´increment pot estar en un 50% o més segons els casos.