top of page
logotipo Optica Visió

Telescopi

Gràfic de funcionament d´un telescopi

El telescopi va ser inventat a Holanda al segle XVII. En el seu disseny més bàsic, està format per un objectiu i un ocular. L´objectiu fa la funció d´embut de llum, és a dir, recull més llum que el nostre ull i, per aquest, motiu si mirem les estrelles sense i amb telescopi, en la mateixa zona d´observació veiem més estels amb aquest instrument.

El focus és aquell punt a on s´enfoquen els raigs que vénen de molt lluny. Llavors, es fa coincidir el focus de l´objectiu amb el de l´ocular. Fent-ho d´aquesta manera, la imatge surt amb un angle molt superior al que veuríem si ho féssim només amb els ulls directament. El resultat és una imatge molt més gran.

Diferència de l´augment angular inicial i final

Normalment, quan s´adquireix un telescopi sol anar equipat amb diferents oculars. El fabricant sempre informa del focus de l´objectiu i dels oculars. Per a calcular, l´augment total només cal dividir el focus de l´objectiu pel focus de l´ocular.

La imatge es veu invertida de com és en la realitat, però com que serveix per veure estrelles no té importància. Aquelles persones que volen utilitzar-lo també per a observació terrestre han d´adaptar un inversor d´imatge.

Hi ha dues categories principals de telescopis: 

a- Els refractors són els formats per lents. El problema principal és que objectius de més de 10 cm no se solen fabricar a causa de problemes de cost

b- Els reflectors estan formats per miralls. Aquests sí que poden ser dissenyats en diàmetres grans.

bottom of page