top of page
logotipo Optica Visió

SALUT OCULAR

Uns bons hàbits de salut ajuden a la vista

L´Organització Mundial de la Salut defineix salut com un estat complet de benestar físic, mental i social i no només com l´absència d´afeccions o malalties. La salut ocular està relacionada amb tenir unes estructures oculars sanes, una funció visual plena (bona agudesa visual, sensibilitat al contrast, visió del color, camp visual i estereopsi) i uns bons hàbits de salut.

És molt important realitzar revisions periòdiques integrals per part d´un optometrista o un oftalmòleg. A cada època de la vida, s´ha d´estar atent als típics canvis de cada edat. La prevenció és, quan sigui possible, cabdal  i la detecció precoç en permet actuar al més aviat possible quan faci falta. És necessari vetllar perquè els canvis refractius que es van produint es compensin adequadament amb ulleres o lents de contacte.

Hi ha una sèrie de bons hàbits, de caràcter general, que convé no oblidar: no fumar, dormir bé, fer exercici, menjar sa, gaudir de l´aire lliure, ... que sempre convé insistir.

Més concretament, bons hàbits visuals són: 

a- Portar ulleres de sol, especialment quan estem a la platja o muntanya. Els nens petits encara no tenen tota la protecció natural desenvolupada i precisament per això, les necessiten més.

b- Hi ha certs aliments que beneficien els ulls:

Omega 3: és un tipus de grassa poliinsaturada que no podem fabricar molt beneficiosa. El peix blau com la tonyina, salmó, sardines, cavalla, anxoves, ... són grans productors. Eviten la degeneració macular relacionada amb l´edat i ajuda a la formació de llàgrima (important per a les persones que pateixen ull sec).

Els ulls estan sotmesos a un estrès oxidatiu molt alt i per aquest motiu necessiten els següents antioxidants.

Vitamines A i C: són antioxidants. La vitamina A millora la visió nocturna i la C ajuda a evitar la formació de cataractes. També, ajuden en el manteniment de la retina. Es troben en les fruites del mango, kiwi, taronges, maduixes, meló i en les verdures com espàrrecs, bròquil, coliflor, ... 

Vitamina E: és un gran antioxidant. La podem ingerir en molts fruits secs, com les ametlles, cacauets, pinyons, nous, avellanes .. Ajuda a prevenir les cataractes i la degeneració macular associada a l´edat.

Luteïna i zeaxantina: són també antioxidants. Els aliments rics en aquestes substàncies són: espinacs, enciam, pèsols, mongetes verdes, ... Les verdures i fruites ataronjades o groguenques són abundants en zeaxantina: carabassa, blat de moro, mandarina, meló, ... Molt importants per evitar la degeneració macular associada a l´edat.

Zinc: La seva manca provoca alteracions de la visió. Està present en el marisc. 

S´ha d´evitar la ingesta excessiva d´aliments molt grassos o ensucrats que afavoreixen la diabetis, la hipertensió i el colesterol.

c- La distància mínima per mirar a un televisor de 32 polsades és de 2 metres, un ordinador de sobretaula, 70 cm i per un portàtil, 50 cm. Els nens s´aconsella que no mirin més de dues hores al dia a les pantalles. 

S´aconsella aplicar la regla 20/20/20. Cada 20 minuts, mirar 20 segons a una distància llunyana (6 metres o 20 peus). Disminueix el cansament quan passem molta estona davant d´una pantalla.

 

bottom of page