logotipo Optica Visió

Materials de muntures

Existeixen molts materials per a la fabricació de muntures. Els podem classificar en tres grans grups:

Materials d´origen natural

a- Acetat (acetat de cel-lulosa): la matèria primera prové del cotó. És el més habitual perquè és fort, lleuger i resistent. Es fabrica en plaques. Es pot fer en molts colors tan sols com combinats. Si es poleix, té una brillantor molt maca.

b- Fusta: hi ha moltes varietats diferents, aconseguint una estètica característica segons l´origen. Així, pot provenir de diversos arbres: noguer, cirerer, auró, perer, palissandre, bubinga, bambú, banús, zebra, faig, .. És molt agradable al tacte, però és més fràgil.

c- Banya de búfal: només en marques de luxe molt exclusives. És per muntures fabricades a mà. És molt sòlid i lleuger, però necessita unes cures especials perquè a mesura que passa el temps s´estova

Materials sintètics

a- Poliamides: és una resina termoplàstica barrejada amb nylon. És flexible, sòlid i resistent, però a altes temperatures s´arruga. A aquest grup pertanyen l´SPX (material propi d´un fabricant d´alta gamma), el TR-90 i TR-100 (molt venuts en l´actualitat). Les grilamides, gliamides i trogemides s´utilitzen per a la fabricació de muntures envoltants, realitzades a partir de motlles.

b- Resina epoxi: és un material sòlid, lleuger, amb memòria. L´Optyl és el més conegut, utilitzat per un dels fabricants italians de més renom. 

c- Propionat: és un termoplàstic derivat del nylon que s´injecta en motlles d´acer per fer la forma del frontal de l´ullera. S´utilitza en muntures de primer preu.

Materials metàl-lics

a- Titani: és lleuger, hipoal-lèrgic, flexible, molt resistent, anticorrosiu. Molt apte per a ulleres a l´aire. També, es pot trobar en forma d´aliatge de beta-titani per abaratir-lo (75% titani més altres metalls).

b- Beril-li: és lleuger, fort, flexible, resistent a la corrosió i més barat que el titani.

c- Alumini: és resistent a la corrosió i lleuger. S´ha de combinar amb silicona i ferro per ser dur i resistent.

d- Acer inoxidable: és un aliatge d´acer i crom.  És anticorrosiu, lleuger i fort. No sol portar níquel per evitar al-lèrgies.

e- Monel: és un material molt habitual. És un aliatge de diferents metalls. En l´actualitat, no contenen níquel.