logotipo Optica Visió

Tractaments de les lents

Antireflexant: és un tractament de superfície per eliminar els reflexes que es produeixen en cada cara de la lent. Millora el contrast i l´agudesa visual i disminueix l´enlluernament. Es col-loquen diverses capes de diferents materials per tal que entre la llum incident i la reflexada en cada superfície hi hagi un contrast de fase, de manera que s´anul-lin entre elles. 

Hi ha diferents tipus d´antireflexants:

a Llum blava: la llum que arriba als ulls està formada per raigs ultraviolats (UV) (200-400 nm) i per la llum visible (400-700 nm). La llum violada (400-440 nm) i el blau (440-500 nm) corresponen a la longitud d´ona curta. La còrnia absorbeix fins 300 nm i el cristallí fins a 300-400 nm

A la retina, hi ha els fotopigments, que són els responsables de captar la llum. N´hi ha de tres tipus diferents: els que reaccionen a la llum de dia (ens donen la visió dels colors), la rodopsina per quan hi ha poca llum i la melanopsina, que serveix per modular la funció pupil-lar i el ritme circadià.

A la llum solar, l´UV, el violeta i la llum blava són responsables de la fototoxicitat de la llum UV-blava en un 67%, 18% i 14%. En l´actualitat, passem molta estona davant dels dispositius electrònics (ordinadors, tablets, smartphones), amb llum de LED que emeten llum blava. Aquesta és un factor de risc en el desenvolupament de la degeneració macular associada a l´edat.

Les lents amb filtre de llum blava tenen el pic d´absorció a 440 nm. A partir d´aquest valor, les lents deixen passar tota la llum, ja que a 460 nm hi ha el màxim d´absorció de la melanopsina, que regula el ritme circadià.

Gràfic de la fototoxicitat de la llum blava i de la sensibilitat de la melanopsina

Són el tractament més avançat en l´actualitat. Molt apropiat per a persones que passen temps davant la pantalla de l´ordinador, tablets, mòbils, ...  Es poden distingir perquè el color del reflexe és més violeta. També, hi ha un fabricant que ofereix un filtre infraroig addicional per tal de millorar la salut ocular i disminuir l´aparició d´arrugues a la pell.

b) Filtre UV: els raigs que passen a través dels vidres són filtrats pel material. Els que es reflecteixen a la cara interna de la lent entren a l´ull. Aquest tipus d´antireflexant elimina els raigs reflectits, aconseguint una protecció total a l´UV.

c) Per conducció nocturna: l´antireflexant està optimitzat per a les llums led o de xenó dels cotxes, fent molt més fàcil conduir a la nit.

d) Fàcil neteja: a sobre l´antireflexant s´hi posa una capa hidrofòbica, amb propietats anti-estàtiques, antiadherents i lliscants per evitar que s´embrutin amb facilitat.

e) Antientelament: amb l´ajuda d´una gamusa especial de neteja evita que les lents s´entelin tant.

f) Estàndard

Endurit: una capa a base de polisiloxans, dipositada a la superfície de les lents orgàniques, fa que tingui una duresa molt superior que sense tractament. Tot i així, no torna les lents irratllables.

Color: les lents amb diferents graus d´absorció de la llum han estat utilitzades per motius de protecció solar o estètica. Segons el grau de transmissió de la llum es classifiquen:

Taula de categories de filtres solars

Hi ha tres grans categories:

a) Solar: uniformes, degradats, mirallats, miralls flash en qualsevol color i intensitat

b) Fotocromàtic: s´enfosqueixen molt ràpidament a l ´exterior (reaccionen a la llum ultraviolada) i s´aclareixen a poc a poc. La seva resposta es pot veure influïda per la temperatura ambient.

 

En vidres orgànics, és una capa que es col-loca entre la lent i una capa protectora a l´exterior. No és pròpiament un tractament en lents minerals, ja que és massiu. En lents minerals, són halurs de brom, clor o fluor les molècules responsables del canvi de color. En orgàniques, oxazines i naftopirans.

c) Polaritzats: la llum és una ona electromagnètica que vibra en totes direccions. Quan la llum del sol incident en una superfície (mar, neu, carretera, ...) és reflectida, la part que vibra en sentit horitzontal augmenta i produeix enlluernament. Les lents polaritzades són opaques a les ones horitzontals, deixant passar el reste de la llum. L´afecte produït és una visió més nítida i contrastada, sense enlluernament.