Visió del color
Per tal de poder veure en color, a la retina, que és la part de l´ull a on es formen les imatges, hi ha unes cèl-lules anomenades cons, que tenen tres tipus de fotoreceptors diferents sensibles al blau, verd i vermell. Tota la informació que reben els ulls, després de passar per les vies visuals i la interpretació que en fa el cervell, ens permet diferenciar pràcticament un milió de colors.
Hi ha persones que tenen els tres pigments, però que en un el funcionament és dèbil i solen confondre´s alhora d´identificar el color del pigment que els falla. En aquest grup, hi ha els daltònics. Inclús hi ha qui només en tenen dos o inclús un. Els que en tenen dos s´anomenen dicromats. Poden tenir un defecte al color verd (deuteranòpsia) o al vermell (protanòpsia). Els monocromats només en tenen un. Aquests poden veure blanc, negre i diferents tons de gris.
L´origen del defecte a la visió del color ho provoca un defecte en el cromosoma X. Curiosament, són les dones les portadores i es manifesta en els homes. Hi ha un 8% d´homes contra un 0.4% en dones.
Equivocar-se en els colors pot arribar ser un problema en certes feines, combinant els colors de roba quan ens vestim, ...
Hi ha molts tests per detectar una deficiència en la visió del color. El més habitual és el test d´Ishihara. Una persona amb un problema en la visió del color no veu la figura que per una altra que no ho pateix és evident (veure la foto del principi).